Τις περιβαλλοντικές προτεραιότητες της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέλυσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πασκάλ Κανφίν, σε ενημέρωση του Τύπου, ενόψει της ομιλίας της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την Κατάσταση της Ένωσης, την Τετάρτη.
Ο κ. Κανφίν, σημείωσε πως η επόμενη περίοδος είναι σημαντική για τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς αφορά τη συζήτηση 13 νομοθεσιών από το πακέτο Fit for 55 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Όπως εξήγησε, η Πράσινη Συμφωνία αποτελείται συνολικά από 54 νομοθεσίες, 14 από τις οποίες κατατέθηκαν από την Κομισιόν τον Ιούλιο. Με εξαίρεση μια από τις πρόνοιες που αφορά θέματα φορολογίας, η οποία δεν είναι αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου, οι υπόλοιπες εμπίπτουν στη διαδικασία της συναπόφασης μεταξύ Συμβουλίου και Κοινοβουλίου.
Το κύριο μέρος των προτάσεων αφορά το ευρωπαϊκό σύστημα αγοράς άνθρακα, καθώς και τον νέο μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα, ο οποίος συνοδεύεται από τον σημαντικό διάλογο με τους διεθνείς εταίρους, μεταξύ τους και την Κίνα, αλλά και τη σύνοδο COP26 τον Νοέμβριο.
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν ακόμα κοινά πρότυπα για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από οχήματα, με την Κομισιόν να προτείνει το τέλος στην πώληση οχημάτων που δεν είναι κλιματικά ουδέτερα μέχρι το 2035.
Όπως επεσήμανε, σε αυτόν τον τομέα το Κοινοβούλιο δεν έχει πάρει θέση, και πρόσθεσε πως αναμένει πως λόγω του ότι οι γνώμες διίστανται στο σώμα μεταξύ αυτών που ζητούν επίσπευση του χρονοδιαγράμματος στο 2030 και αυτών που θέλουν καθυστέρηση μέχρι το 2040, σημαίνει πως πιθανόν το χρονικό όριο του 2035 θα παραμείνει.
Από την άλλη, συνέχισε, η πρόταση για επέκταση της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα (ETS) στους τομείς των μεταφορών και των κατασκευών θα αποτελέσει θέμα έντονης συζήτησης και διαβούλευσης στο Κοινοβούλιο, όπως είναι σήμερα στο Συμβούλιο.
Τα άλλα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία αναμένεται να συμπεριληφθούν στο πακέτο που θα συζητηθεί τον Δεκέμβριο, είναι η ανανέωση των κανονισμών για την κυκλική οικονομία, των οικολογικό σχεδιασμό στη βιομηχανία, το πρόβλημα της αποδάσωσης και την βιοποικιλότητα.
Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνεται και η οικονομική διάσταση των πράσινων πολιτικών, μέσω της ένταξης περιβαλλοντικών αρχών στην ρύθμιση της οικονομίας.
Πηγή : ΚΥΠΕ